Suomalaiset pitävät tunnetusti lukemisesta ja lukutaito on suomalaisten keskuudessa harvinaisen korkea. Lähes kaikki suomalaiset ovat oppineet lukemaan 5-7 -vuoden iässä ja monen lukuharrastus on myös jatkunut aikuisuuteen. Vaikka viime vuosina on havaittu lukutaidottomien määrän kasvaneen, iso osa suomalaisista nauttii lukemisesta ja käyttää sitä pääasiallisena keinonaan saada tietoa. Sanomalehtien lukemisella on pitkät perinteet Suomessa. 2000-luvulla netti on vähentänyt painettujen lehtien lukemiseen käytettyä aikaa, mutta yleisesti ottaen suomalaiset viettävät edelleen yhä paljon aikaa lukemisen parissa. Onhan suuri osa lehdistä luettavissa myös digitaalisessa muodossa.
Paikallislehtiä joka lähtöön
Sanomalehtien Liiton mukaan Suomesta löytyy yli 200 paikallislehteä. Se on paljon, sillä kuntiakin on vain noin 400. Toisin sanoen joka toisessa Suomen kunnassa on oma paikallislehti. Vaikka viime vuosikymmenen aikana kuntaliitoksen myötä monet kunnat ovat saattaneet yhdistyä, paikallislehdet ovat kuitenkin pysyneet oman seudun äänenkannattajina. Joissain tapauksissa lähiseutujen lehdet ovat voineet myös yhdistyä, kuten Pirkanmaalla. Siellä Hämeenkyrön Sanomat ja Pohjois-Satakunta yhdistyivät UutisOiva nimiseksi lehdeksi vuonna 2016. Riippuukin pitkälti maantieteellisistä ja kulttuurisista syistä, onko seutukunnan järkevää toimittaa juuri oman kylän lehteä vai olisiko tarvetta laajemmin seutua käsittelevälle lehdelle.
Isot paikallislehdet vahvoina toimijoina
Lahden seudulla ilmestyvä Etelä-Suomen Sanomat ja koko Keski-Suomen alueen kattava Keskisuomalainen ovat esimerkkejä isoista paikallislehdistä. Niitä luetaan kattavasti koko alueella ja niissä pääsevät esille niin alueiden suuret kaupungit Lahti ja Jyväskylä kuin pienemmät kunnat ja kylätkin. Toisen ääripään muodostavat suurempien kaupunkien isot lehdet kuten Tampereen Aamulehti ja Turun Sanomat. Näillä lehdillä on vaikutusvaltaa myös valtakunnallisesti. Tampereella ja Turussa ne ovat pääasialliset viestinnän välineet ilman mitään varteenotettavia kilpailijoita, aivan niin kuin Helsingissä ilmestyvä Helsingin Sanomat. Etelä-Suomen Sanomat ja Keskisuomalainen ovat yhtä vahvassa asemassa, mutta niiden lukijakunta levittäytyy laajemmalle alueelle. Kaikkien näiden suurten lehtien sekaan mahtuu myös pienempiä paikallisia lehtiä. Joitakin paikallislehtiä toimitetaan ainakin osittain vapaaehtoisvoimin, mutta suurin osa toimii ammattipohjalta ja niillä on oma tilaajakuntansa, joka haluaa maksaa siitä, että saa lukea oman seudun uutisia hyvin toimitetusta paikallisesta lehdestä.